V úterý 1. června otevíráme bránu!

V úterý 1. června konečně můžeme otevřít naši bránu do statku pro veřejnost. Přístupný bude nejen dvůr s expozicemi ve stodole, stájích a sýpce, ale také komentované prohlídky obytného stavení.

„Tak jsme se dočkali,“ volal pan kastelán ze dveří své kanceláře.
Všichni zaměstnanci se seběhli a netrpělivě očekávali, čeho jsme se dočkali.
„Můžeme otevřít!“
„Sláva!“

Je to tak, tešíme se na vás – návštevníky, tešíme se, jak statek s vámi ožije.

V úterý 1. června v 9:00 otevřeme naši bránu do návsi a přivítáme první návštevníky. Prohlédnout si budete moci celý areál. Ve stájích je připravena výstava, představující historii statku i celého Bolevce, ale také náročnou rekonstrukci, kterou selský dvůr U Matoušů od srpna roku 2019 procházel. Proniknout do tajů obnovy této národní kulturní památky vám umožní časosběrné video.

Ve stodole a v sýpce jsou načančané stálé expozice o pěstování, sklízení a zpracovávání obilovin a dalších surovin a samozřejmě, že vás vezmeme i do hlavního obytného stavení, kde si prohlédnete bydlení selské rodiny na přelomu 19. a 20. století. K vidění jsou slavnostní plzeňské kroje, chlebová pec nebo velká moučnice. Nesmí chybět ani svatý kout nebo komůrka pro dcerušku. Dozvíte se, jak se na statku žilo, co se vařívalo, kde všude se spalo, ale také pohnuté osudy posledních majitelů v průběhu 20. století.

Načerpat energii budete moci v našem sadu, který sice už odkvetl, ale ještě kvete velký klokoč... možná znáte: „Po babičce klokočí...“.

K návštěvě našeho statku vám stačí respirátor, dobrý odhad 2 metrů a hlavně úsměv! :)

Skutečně – těšíme se na vás!