Na selském dvoře U Matoušů obnovujeme tradici a uspořádáme masopust

Na boleveckém statku U Matoušů se v sobotu 26. února od 10 do 16 hodin uskuteční tradiční masopust. Na návštěvníky čeká průvod masek, hudební vystoupení, pochutnají si na zabijačkových specialitách a na své si přijdou i děti.

„Masopust má v Bolevci svou tradici, která se však vytratila už na začátku minulého století. Z bolevecké kroniky víme, že poměrně dlouho se tady ještě držely taneční zábavy konané před Popeleční středou, ale průvod masek je zmíněn naposledy před druhou světovou válkou,“ vysvětluje správce statku U Matoušů Martin Kolovský. Statek loni zažil svou první návštěvnickou sezonu po několikaleté náročné rekonstrukci. A jeho správce se rozhodl, že na něj vrátí obyčeje, které s ním kdysi byly spjaté. I proto inicioval konání masopustu.

Akce bude zahájena v 10 hodin, kdy „paní starostová“, jak doslova uvádějí dobové prameny, dá maškarám svolení k masopustním taškařicím. Průvod se pak vydá po jednotlivých staveních na staré Bolevecké návsi, u nichž bude vyhrávat muzika, přítomní se budou bavit a tancovat.

Návštěvníky masopustu čeká program též přímo na statku. Ve 12 hodin tady vystoupí pěvecký sbor Jiřičky ze 34. základní školy a ve 12.30 hodin bude vyhlášena výtvarná soutěž Namaluj masopust, do níž se zapojily více než dvě stovky dětí. O absolutním vítězi rozhodne anketa na facebookovém profilu městského obvodu. Ve 14.30 hodin bude správce statku Martin Kolovský povídat o tradici masopustu. V 15.30 hodin vystoupí lidový Soubor písní a tanců Jiskra. Masopust bude zakončen v 16 hodin, kdy maškary symbolicky pohřbí Bakuse. „Masopust je jednou z příležitostí, jak udržovat lidové zvyklosti, i proto jsme se rozhodli se do této akce zapojit,“ říká starostka Jedničky Helena Řežábová. Zábavný program čeká i na děti, které si budou moci vyrobit masku, zaskákají si v pytli a připraveno bude též oblíbené malování na obličej.

Masopust jako takový začíná už po Třech králích, jeho konec je ale pohyblivý, uzavírá se totiž ve vztahu k Velikonocům, konkrétně k Popeleční středě, kdy začíná čtyřicetidenní období půstu. Dříve bývalo zvykem, že lidé před tímto půstem pořádali zábavy a zabijačky a hodovali. Masopust vrcholil bujarou oslavu s průvodem masek, o čemž se bolevecká kronika zmiňuje jako o tzv. „bláznových dnech“. Ty podle historických pramenů začínaly v neděli před Popeleční středou, nazdobil se hospodský sál, vyhrávalo se a po vsi chodil průvod maškar, v němž nesměl chybět žid s rancem, medvěd, kominík nebo bába s nůší. Lidé se radovali až do úterý. Úderem půlnoci ale zábava skončila a Popeleční středou se vstoupilo do období půstu.

Selský dvůr U Matoušů je hodnotnou ukázkou lidové architektury na západě Čech. Nebývalý kontrast nabízí jeho umístění na staré Bolevecké návsi, která stojí uprostřed panelového sídliště, jež zde vyrostlo na přelomu 70. a 80. let. Díky silným hlasům rodáků a odborníků nebyla tehdy náves srovnána se zemí, což se stalo např. na Skvrňanech či Doubravce. Statek je ve správě Národního památkového ústavu a od roku 2008 se pyšní statusem národní kulturní památka, kterou se v krajské metropoli může pochlubit už jen katedrála sv. Bartoloměje. Loni statek navštívilo přes tři a půl tisíce lidí.